گالوانیزه نوعی پوشش فلزی است که جهت جلوگیری از خوردگی بر روی فلزات ایجاد می شود. به طور کلی ورق گالوانیزه به فلز (فولادی) اطلاق می شود که جهت جلوگیری از خوردگی توسط فلز روی پوشانده شده است.
گالوانیزاسیون ) به فرانسوی :(Galvanisation یکی از روش های محافظت از خوردگی با ایجاد خوردگی گالوانیک است ، که توسط پوشاندن فلز مادر توسط لایه ای از فلز محافظ ( که معمولا فلز روی است) بصورت آند فدایی در سری گالوانیک انجام می شود. در این حالت پوشش خورده شده و فلز مادر محافظت می شود.
رول ورق گالوانیزه
این فرآیند نوع خاصی از حفاظت گالوانیکی است. میزان مقاومت پوشش گالوانیزه متناسب با ضخامت آن است. این روش یکی از اقتصادی ترین روش های محافظت فولاد ها در محیط های خورنده است.
این فرآیند به نام لویجی گالوانی دانشمند ایتالیایی نامگذاری شده است. روش های متنوعی برای گالوانیزه نمودن فولاد و ورق های فلزی وجود دارد ، که از بهترین و اقتصادی ترین روش های گالوانیزه نمودن ورق های آهنی غوطه وری در حوضچه مذاب است.
نمایی از پوشش گالوانیزه
میزان پوشش گالوانیزه ( ضخامت فلز روی) بر روی ورق ها و سایر مقاطع فولادی متفاوت می باشد. میزان پوشش گالوانیزه را معمولا به نام کوتینگ می شناسند. کوتینگ گالوانیزه از Z100 تا Z350 برای ورق های گالوانیزه گرم در بازار تولید می شود. (میزان جرم پوشش فلز روی بصورت گرم بر متر مربع(
از نظر ظاهری نیز ورق گالوانیزه به سه نوع ورق گالوانیزه بدون گل، گل ریز و گل درشت تقسیم بندی می شود. تفاوت این سه دسته ورق گالوانیزه در نحوه شکل گیری کریستال گالوانیزه (گل گالوانیزه) بر روی ورق است.
نمایی از گل گالوانیزه (کریستال گالوانیزه)
که شکل گیری کریستال ها بسته به سرعت سرد نمودن ورق و میزان فلز روی به کار رفته در فرآیند گالوانیزاسیون متفاوت خواهد بود. استاندارد فرآیندهای گالوانیزاسیون شامل ضخامت ، وزن پوشش ، چسبندگی و ظاهر قطعات G164 CAN/CSA و AS/NZS 4680 ASTM A123 و ISO 1461 می باشد.
مصارف ورق گالوانیزه بیشتر در مواردی است که ورق در معرض رطوبت قرار داشته و امکان خوردگی و زنگ زدن ورق وجود دارد. مثلا در پوشش سقف های شیروانی ، گلخانه ها و پوشش های بیرونی ساختمان ها بیشتر از این ورق ها استفاده می شود.
ورق گالوانیزه از ضخامت 0/18 تا 6 میل تولید می گردد.
عمده مصرف ورق گالوانیزه در صنایع خودروسازی، یخچال سازی می باشد. همچنین از ورق گالوانیزه جهت پوشش سقف های شیبدار و صنایع کوچکی نظیر کابینت سازی و مخزن سازی و غیره نیز استفاده می شود.
مهمترین عامل درمقاومت ورق سقف میزان پوشش روی در دو سطح آن یا اصطلاحا کوتینگ (coating)میباشد. که میبایست دارای درصدی مابین100 الی 180 باشد.
باید توجه داشت میزان کربن موجود درآلیاژ آهن نیز عامل دیگری در مقاومت نهایی ورق میباشد که تاثیر بسیار زیادی در مقاومت و استحکام سقف در مقابل فشار برف و باد و عوامل جوی که به سقف اثرمی گذارند.
پس لازم است در هنگام خرید ورق , به استانداردهای موجود در آن دقت لازم را داشته و جهت خرید صرفا" به قیمت تمام شده محصول توجه نکرده و از کیفیت محصولات ارائه شده مطمئن شوید.
مازندران ، آمل ، خیابان امام رضا ، بلوار مطهری جنب تربیت 30