مزایای رنگ پودری چیست ؟
درساختار رنگ پودری از رزینهای جامد که خاصیت القاء یا همان باردار شدن را دارد استفاده می شود به اضافه پیگمنتها و مواد افزودنی که تمام این مواد طی فرایند تولید بعد از میکس شدن اکسترود شده و آسیاب میشود ، محصول نهایی نیز به صورت پودر میکرونیزه به ضخامت 50 تا 100 میکرون است . درروش رنگ آمیزی رنگهای پودری ابتدا پودر میکرونیزه را داخل گان پاشش ریخته و این پودر تحت ولتاژ بالا باردار شده (بارمثبت) و بعد از عبور از لوله گان به وسیله فشار باد پاشیده می شود و قطعه که دارای بار منفی (اتصال ارت) می باشد پودر دارای بار مثبت را به خود جذب می کند ، پودر به صورت یکنواخت کل سطح قطعه با هر ابعاد و زاویه ای را می پوشاند و هیچ اثر رنگ نشدگی بر روی قطعه باقی نمی گذارد ، بعد از عمل پاشش رنگ در کوره تحت دمای 220 درجه سانتی گراد به مدت 15 دقیقه پخته می شود.
ساز و کار رنگ الکترو استاتیک
یک خط رنگ پودری الکترواستاتیک شامل قسمت های زیر می باشد :
1- سیستم شستشو : غوطه وری یا پاششی خشک کن
2- باکسی یا تونلی کابین پاشش
3- دستی یا اتوماتیک دستگاه پاشش رنگ
4- دستی یا اتوماتیک سیستم بازیافت
5- سیتترلاملا یا سایکلون کوره پخت رنگ
6- باکسی یا تونلی انواع سیستم انتقال : کانوایر
انواع کوره پخت :
کوره های پخت رنگ پودری از لحاظ کاربرد به دو دسته تقسیم می شوند :
یک دسته کوره هایی هستند که به نام کوره باکس شناخته می شوند و در ابعاد مختلف از اندازه 2*2*2 شروع می شوند و تا اندازه 2*2*10 متر قابل تغییر می باشند بنا به نیاز اپراتور و ابعاد و وزن قطعه سفارشی ساخته می شوند. که دارای دو درب ورودی به صورت کانتینری اجرا می شود و تامین حرارت مورد نیاز جهت گرمایش کوره به دو روش در کوره های فوق اجرا می گردد.
روش اول) مشخصات فنی کوره پخت رنگ پودری الکترواستاتیک باکسی مبدلی : با ساخت یک دستگاه مبدل حرارتی که شامل مشعل و فن سیرکوله سانتر فیوز و بدنه اصلی مبدل که از جنس استیل ساخته می شود و در داخل یک کیس قرار می گیرد ، گرمای داخل کوره را تامین می کند.
روش دوم) مشخصات فنی کوره پخت رنگ پودری الکترواستاتیک باکسی برنری : فقط مختص رنگ الکترواستاتیک است و برای رنگ مایع کاربرد ندارد به صورت برنری یا حرارت مستقیم است در این روش هزینه های جاری 10 % روش قبلی می باشد و در نتیجه گرمای کوره خیلی سریعتر به حد نیاز می رسد.
تجهیزات خط رنگ پودری الکترواستاتیک :
سیستم شستشو و خشک کن :در این قسمت قطعات قبل از رنگ بایستی چربی گیری شده و توسط موادی مانند فسفاته و کروماته ، زیر سازی لازم جهت رنگ انجام شود . سپس توسط هوای گرم کاملا خشک خواهد شد . سیستم شستشو در انواع غوطه وری یا پاششی قابل طراحی ، ساخت ، نصب و راه اندازی است.
خط شستشو:
درپروسه رنگ آمیزی سطح موردنظرباید بطورکامل ازذرات چربی هاوگردوغبارپاکسازی شود(تعیین میزان ومنبع ناخالصی وآلودگی ها میتواند تاحد زیادی مثمرثمرواقع شود) برای داشتن سطحی پاک تعیین درجه استاندارد ومورداستفاده ازقطعات بسیار حائز اهمیت میباشد. استفاده ازفسفات آهن باپاشش آبشاری برروی فلز باعث ایجاد پوشش سفتی برروی آن میشود. که علاوه برافزایش قدرت چسبندگی رنگ از زنگ زدگی نیزجلوگیری میشود.
نکات شستشو:
چربی موجود برروی سطوح فلزی میتواند به دلایل زیرایجادشده باشد:
الف) روغنهای محافظ که در هنگام ساخت ورق در کارخانه سازنده رول ورق ایجادمیگردد.
ب) روغنهای پرسکاری که در هنگام پرس وشکل دهی ورق زده میشوند.
ج)گریس که جهت گریسکاری پرس ها استفاده میشوند.
مراحل شستشو :
1- چربی گیری اولیه
2- فسفاته
3- شستشوبا آب سرد
4- خشک کن
چربیگیر قلیایی موجب هیدولیزچربی , مرطوب شدن قطعه وپراکنده شدن چربی درمحلول ,امولسیون شدن چربی درمحلول ونرم سازی آن میشود. این نوع تمیزکننده ها رامیتوان بصورت دستمال کشی ویا اسپری اتوماتیک (تونل آبشار)به کاربرد.
کابین پاشش ، سیستم بازیافت و دستگاه پاشش رنگ :در این مرحله قطعات به کابین انتقال یافته و توسط دستگاه پاش رنگ ، رنگ آمیزی می شود .رنگ اضافی در کف کابین جمع آوری می گردد و توسط سیستم بازیافت مکیده شده و ضمن خارج شدن ذرات اضافی ، رنگ خالص برای مصرف دوباره آماده می گردد
کوره پخت :قطعات رنگ آمیزی شده سپس به کوره انتقال یافته و رنگ در دمای حدود 200-180 درچه سانتیگراد پخته می شود . کوره پخت بخش حساس و دقیقی در واحدهای رنگ پودری بوده و بایستی در سر تا سر کوره دما یکنواخت باشد .کوره پخت در انواع باکسی و یا تونلی قابل طراحی ، ساخت ، نصب و راه اندازی می باشد .
کانوایر :جهت انتقال منظم و پیوسته قطعات به خط رنگ از خط انتقال هوایی یا کانوایور استفاده می شود .قطعات توسط آویزهای خاص آن قطعه به کانوایر متصل شده و در طول مسیر ، حرکتی منظم و پیوسته را بوجود می آورد .در این سیستم برای رنگ آمیزی قطعات از Reciprocator و Robot می توان استفاده نمود .
رنگ پودری:
ساختمان وساختار
پوشش های پودری از لحاظ ساختار مولکولی به 4 دسته کلی تقسیم میشود.
1- اپوکسی
2- اپوکسی پلی استر
3- پلی اورتان
4- پلی استر
سطح ظاهری:
1- رنگهای ساده
2- رنگهای چکشی
3- رنگ های سمباده ای
4- رنگ های چرمی
براقیت :
تقسیم بندی رنگهای پودری از نظر براقیت
1- رنگ های مات
2- رنگ های نیمه مات
3- رنگ های براق